bowling-paketi

cenik

online

bowling-pista
Sporočilo

Kaj je bowling?

Bowling v osnovi precej spominja na kegljanje a se hkrati tudi zelo razlikuje (v angleškem prevodu pomeni Tenpin Bowling – Bowling, Ninepin Bowling – kegljanje). Primeren je za vse generacije in je lahko kot ostali športi profesionalen in zapleten, rekreativen in sproščujoč ali pa zgolj zabava, ob različnih priložnostih (rojstnodnevne zabave, druženje, pogosto tudi prednovoletne kolektivne zabave, otroške zabave, ipd.).

Krovna organizacija (v svetovnem merilu) FIQ, Federation Internationale Des Quilleurs, ki je bila ustanovljena leta 1952, združuje 123 držav, ki se delijo na WTBA - World Tenpin Bowling Association, včlanjenih je 100 držav.

Zanimivosti:

  • Na Švedskem je bowling tudi izbirni predmet pri obveznem predmetu športne vzgoje.
  • Bowling (kot ga poznamo danes) naj bi izumili Američani, po drugi svetovni vojni so celo v vojaških oporiščih postavljali bowling igrišča.
  • Na svetu naj bi bilo po zadnjih podatkih že okrog 250.000 stez za igranje bowlinga.

Kdaj se je začel igrati?

Igranje bowlinga sega v čas 5.000 let pred našim štetjem in sicer naj bi igro, ki je precej spominjala na bowling, igrali že v Egiptu. Bowling, ki ga poznamo in igramo danes, je bil uradno priznan leta 1895 z ustanovitvijo ameriške bowling zveze ABC (American Bowling Congress).

 

Razvitost bowlinga v Sloveniji

Januarja 1976 je bil v Ljubljani ustanovljen prvi bowling klub v Sloveniji, mesec kasneje pa je v kleti kopališča v Tivoliju zaživel prvi šeststezni bowling. Čeprav je slovenska državna reprezentanca prvi uradni nastop imela že 2. junija 1992, so Bowling zvezo Slovenije ustanovili šele leta 2000. Po hitri rasti bowling centrov se je višalo tudi število klubov in igralcev, ki se zadnja leta merijo na državnih prvenstvih in v državni ligi. Uradna tekmovanja pod okriljem Bowling zveze Slovenije potekajo po pravilih Svetovne bowling zveze.

Poglavitne razlike med kegljanjem, ki je v Sloveniji tekmovalno veliko bolj razvito, in bowlingom so število kegljev (pri bowlingu deset, pri kegljanju devet), krogle (za bowling so večje, imajo luknje za prste) ter način igranja in štetja. Ko so kegljišča po Sloveniji propadala, se je pri nas začelo množiti število bowling centrov. Bowling je postal tudi družabni dogodek, število rekreativnih igralcev pa v zadnjih letih prekaša število kegljačev.

 

Akcije

tumb-partyAkcijske ponudbe ves teden. Za vsakega nekaj. Nepozabne zabave z DJ .


Šola bowlinga

tumb-solaV našem bowling centru se lahko prijavite na začetni tečaj bowlinga. Možnost prijave na ...

Bowling paketi

tumb-paketiVikend bowling paketi, tedenski bowling paketi, 4 ure bowlinga popolnoma zastojn...

URNIK OBRATOVANJA

PON.  - ČET.
PETEK
SOBOTA
NEDELJA
17.00 - 22.00
17.oo - 24.oo
14.oo - 24.oo
14.oo - 22.oo
LOKACIJAbullet_arrow_16

Bowling Epicenter Postojna se nahaja na obrobju Postojne v hotelu Epicenter. Za obiskovalce so na voljo brezplačna parkirišča.

KONTAKTIbullet_arrow_16

Telefon  05 700 22 99 / 88
e-mail: bowling@epicenter-on.net